Hírek

Elérhetőségek

Településtörténet

 

 

Nógrád megye északkeleti csücskében találhatja meg a térképen keresgélő ezt az 1072 lakosú palóc falut. Salgótarjánból 20 km-es kanyargós, lélegzetelállító panorámájú út vezet ide. A falu a magyar-szlovák államhatár mellett fekszik. A környék kulturális központja a XIX. században épült kúriában újjáépített Faluház. Cered torony nélküli római katolikus temploma barokk stílusban 1755-62. között épült. Közelében megtekinthető a - mára már a falu jelképévé vált - XVIII. századból származó zsindelytetős fából készült műemlék harangláb, amely a népi építőművészet remekei közé tartozik. A település tájképi szépsége, gazdagsága és a harangláb biztosít némi potenciált a kiránduló turizmus számára.

A községtől nyugatra, a Medves hegység lábánál ered a községet kelet-nyugat irányba átszelő Tarna. A környező hegyekről a Medves és Szilvás-kő 620 m csúcsán kívül az év nagy részében láthatók a Mátra, a Bükk és a Tátra csúcsai is.  A Medves hegyei, erdői változatos geológiai képződménnyel és az itt élő ritka növény- és állatfajok miatt ma már természetvédelmi terület. A Pípó-pataki tavak jelentős térségi értékek, ahol horgászati lehetőség áll az idelátogatók részére.

Évente egy alkalommal nemzetközi művésztábor várja az alkotókat. A faluban két festőművész él, működik palóc hagyományőrző asszonykórus, és népi hímző is fellelhető a településen.

Cered három város vonzáskörzetében helyezkedik el, de mindhárom több mint 20 km-es távolságra található. A tömegközlekedés (autóbusz) – vasútvonal nincs - rossz, és drága, ezért a település hátrányos helyzetben van mind a foglalkoztatás, mind az egészségügy, mind a művelődéshez való hozzájutásban.

 

A település belterületein, valamint lakott külterületein a közvilágítás, a vezetékes ivóvíz- és szennyvízhálózat, a vezetékes földgázhálózat, és a vezetékes telefonhálózat kiépült. 2018. évben a Digitális Jólét Program keretében a szélessávú internethálózat kiépítése megtörtént, ami sajnos csak a település belterületén lesz elérhető. A szélessávú mobil internet szolgáltatás azonban a település egész területén elérhető. Az önkormányzati utak szilárd útburkolattal ellátottak, azonban kb. 80%-a rossz állapotú, kátyús. A települési szilárd hulladék hetenkénti elszállítása is megoldott, továbbá 2018. évtől a szelektív hulladékgyűjtés is biztosított konténer kihelyezésével, illetve az ingatlanokról a szolgáltató külön zsákban kéthetente szállítja el a szelektív hulladékot.

 

Az önkormányzat Szilaspogony és Zabar településekkel közösen működteti az óvodát, a körzeti háziorvosi, a védőnői és fogorvosi ellátást, valamint a közös önkormányzati hivatalt.

A gyógyszertári ellátás is biztosított, azonban a lakosság a szakorvosi és kórházi ellátást a 20 km-re eső Salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház- és Rendelőintézetben veheti igénybe, mely súlyponti kórházként működik. A legközelebbi mentőállomás is szintén Salgótarjánban van. A beteghez való kiérkezésének ideje a terepviszonyok miatt viszonylag hosszú.

Az iskolai oktatás - a 2011-ben átadásra került, önkormányzat tulajdonában álló - új iskola épületében történik, melynek működtetője a Salgótarjáni Tankerületi Központ. Ide járnak Szilaspogony és Zabar község gyermekei is. Az id. Szabó István Általános iskolában 1-8. évfolyamon integrált oktatás folyik.

Az önkormányzat az óvodai ellátást a Ceredi Gesztenyéskert Óvodában biztosítja.

A faluház épületében működik az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, amely programokkal várja a falu lakosságát. Az IKSZT működtetője a Tarnamenti Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A körzeti könyvtár az iskola új épületében került elhelyezésre, nyitva tartása rendszeres, szolgáltatásai folyamatosan igénybe vehetők. A településen a civil szektor még nem jelentős, de növekvő mértékű. Az oktatási esélyek kiegyenlítésében szerepet vállalhatnak a településen működő kulturális, honismereti és hagyományőrző egyesületek.

A Salgótarján-Cered közti útszakaszon évente több alkalommal autóverseny kerül megrendezésre, többek között az országos hírű Salgó Rally.

A településen működik a Ceredvölgye Sportegyesület, melynek fő profilja a labdarúgás. A sportolási lehetőségeket jelentősen bővítette a 2011-ben átadásra került új tornaterem.

A közbiztonság a településen az elszegényedés következtében egyre romlik. A községben egy körzeti megbízott teljesít szolgálatot, irodája a faluház épületében került elhelyezésre, a településen polgárőrség is működik.

Uniós és hazai forrásból felújításra került az egészségügyi centrum, az óvoda, a temető, következő évben pedig megújul a községháza-faluház épülete.